Pilot Droomplek (het vinden van een baan)-BLOG: Het geloof in eigen waarden & kwaliteiten

Waar ben jij goed in? Waar blink je in uit? Welke kwaliteiten zet je in, zodat je succesvol bent of wordt in een baan?

Deze vragen en opdrachten komen veelvuldig voor in mijn boek, maar ook tijdens de pilot. Opvallend is dat de meeste deelnemers zich minder bewust zijn van hun sterke kanten.

We hebben anderen nodig om ons zelfbeeld te bevestigen, leerde een filosofische lezing mij eerder deze week. In alle gesprekken leg ik dan ook vooral de nadruk op de talenten en kwaliteiten van de deelnemers. Ter bevordering van hun zelfbeeld en ter vergroting van hun zelfkennis.

Ze zijn al dan niet al een tijdje van de arbeidsmarkt, dus het zelfbeeld en daarmee ook de zelfkennis heeft zowel door henzelf als de maatschappij wel een paar krassen opgelopen. De invloed van de ander leerde mij aan het begin van de week wel iets schokkends. Jonge mensen in de leeftijd van 23 tot 25 jaar, aan de vooravond van een carrière. Ik had ze gevraagd naar hun waarden en daar volgde onder meer uit, veiligheid, eerlijkheid en jezelf blijven.

Prachtig. Op het moment dat we spraken over het inzetten van hun kwaliteiten tijdens een sollicitatiegesprek, vielen bovengenoemde waarden weg, als sneeuw voor de zon.

Om een baan te bemachtigen, waren ze bereid om de vragensteller naar de mond te praten, zichzelf opzij te zetten en de waarheid om te buigen.

De huidige (werk) maatschappij maakt dat waarden worden ingeruild voor een baan.

Tijdens de pilot is de oefening om te blijven geloven in de waarden en competenties van jezelf. De verandering in de maatschappij begint bij onszelf.

 

 

Categorieën

Oude berichten

Categorien

Dit bericht is gepost in de categorie:
Boek, jobcoach, Loopbaanbegeleiding, Persoonlijke groei, Plek, sollicitatietraining, strategie, Training & Coaching en getagd met: , , , , , , , , .

Bookmark deze pagina permalink.