De wegen naar je ‘PLEK’

Vandaag lees ik van alles over de regels en aanpassingen van de commissie Dijkhuizen. Een van de maatregelen in het rapport: het laten vervallen van de zelfstandig-en startersaftrek voor ZZP-ers.

Waarom zou de overheid zelfstandige ondernemers steunen? Waarom zou je als overheid een deel van de schatkist reserveren voor mensen die ervoor hebben gekozen om zekerheid te laten varen en risico’s nemen voor een beter leven, anders willen zijn dan anderen en bewust hun kop boven het maaiveld te steken.

Laatst las ik een artikel  in de Trouw, over een communicatieadviseur, ZZP-er geworden in de goede tijd. De zogenaamde vette jaren, om het Bijbels uit te drukken. Vandaag leven we middenin de zeven magere jaren. Jaren van relatieve armoe. Het is maar hoe je het zelf bekijkt. De persoon in kwestie heeft een boek geschreven en het bewuste artikel eindigt met hoop.
Op betere tijden, maar ja, wat is dan beter?

Vandaag schreef ik een mail naar een relatie van me. Op de vraag hoe het met me gaat, schreef ik het volgende:
Wegen openen, inslaan, bewandelen, omdraaien, andere wegen zoeken, kronkelige paadjes, scherpe bochten, omhoog en omlaag.

De weg van het leven is onderweg zijn.

In deze tijd, waarin de voedselbank vraagt om een uitgebalanceerd pakket, waarin ZZP-ers zich angstig afvragen of er morgen wel een opdracht langskomt, waarin ook ik moet rekenen of het iedere maand wel lukt om rekeningen te betalen, dat is tegelijk ook de tijd om de vraag te beantwoorden.

De vraag die Simon Sinek in een klap wereldberoemd maakte: Waarom? Why?

Waarom ben ik dit aan het doen?
Waarom doen we de dingen die we doen?
Waarom sta ik voor de klas, voor een team van medewerkers, schrijf ik voor een krant, wil ik een boek schrijven?
Waarom werk ik op een servicedesk, in de keuken, in de zorg?
Waarom wil ik leiding (gaan) geven aan mensen?
Waarom sta ik aan het roer van een multinational, een middelgroot bedrijf?

In deze magere jaren komt het aan op de essentie van ons bestaan. Zijn we bereid om op zoek te gaan naar onszelf of laten we de materiële last prevaleren? Binnen de context wat het mogelijk is en past, ligt de keuze altijd bij onszelf.

Hoe lastig het ook is, het komt op onszelf aan.

Ik heb veel minder geld dan een aantal jaren terug, echter ik geniet iedere dag opnieuw van de reis die ik ben aangegaan.
Iedere dag de mogelijkheid om te bouwen aan mijzelf, te werken aan mijn droom.

PLEK.
Voor iedereen is er PLEK in de samenleving. Mens, dier, de natuur.
Ieder met zijn of haar eigen verhaal. PLEK is mijn handelsmerk. Mijn levensmerk. Mijn schat, mijn legende. (vrij vertaald naar De Alchemist)

Op alle kronkelige weggetjes, hoe ondoorgrondelijk dan ook,  is dat mijn antwoord op het waarom.

Ken jij jouw antwoord?
Op vrijdag 30 november a.s. is er een mogelijkheid om het samen met anderen te onderzoeken.

Niemand anders doet het voor je, op jou komt het aan.

Categorieën

Oude berichten

Categorien

Dit bericht is gepost in de categorie:
Loopbaanbegeleiding, Persoonlijke groei, Plek, Training & Coaching en getagd met: , , , , , , .

Bookmark deze pagina permalink.